9.03.2010

Polisi neden sevmezler ?


Polisleri neden sevmezler

Polisleri neden sevmezler  ?
Evet günlerdir bu soru üzerine yoğunlaştım . . Ve halktan bazı kesimin veya kesimlerin polislere karşı bakış açılarını gözlemledim . . Polislere karşı olumlu bir bakış açısı sergileyen kesim olumsuz bakanlara oranla neredeyse eşit durumda . .

Tıpkı TSK'ya karşı duyulan güven ve sevgi gibi . .

Polise karşı kötü gözle bakan, olumsuz tavır takınan kesimin görüşlerini aldığımda şu noktalar ön plana çıkıyor ;



1)Polislerin çoğunun rüşvetçi olması

2)Polisler arasında adam kayırmanın olması

3)Bir çoğunun mesleki yönden yerine getirmesi gereken sorumlulukları yerine getirmemesi,mesai saatleri içerisinde zaman öldürmeleri

4)Devleti sömüren bir yapı oldukları

5)Olaylara geç müdahalede bulundukları

6)Yeterli ve gerekli eğitimi almamış,bilinçsiz oldukları,halka soğuk davranmaları ve en ufak bir olayda darpa yeltenmeleri

7)Günlük hayatta bulunduğu konum ve mevcut durumunu kullanarak tehdit ve baskı oluşturmaları




gibi nedenlerden ötürü polise bakış açıları olumsuz yönde . .
Ayrıca polise olumsuz bakmalarının nedenleri arasında göstermeselerde



- Polis kesiminin % 85 - 90 lık kesiminin sağ görüşlü olmasının ve bunun hazmedilememesi

- Bu görüşü savunanların yaklaşık %15'inin açıkça bunu dile getirdiği ve geriye kalan %85 lik kesimin ise dolaylı yoldan bunu dile getirdiği saptanmıştır . .

- Ayrıca bu yönde düşünenlerin bir önceki seçim döneminde yaklaşık %80'inin bir sol partiye oy verdiği

gözlenmektedir . .




Şimdi gelin olumsuz baktıkları yönleri objektif bir biçimde tek tek değerlendirelim . .



1) Polislerin çoğunun rüşvetçi olması

- Bu görüşü savunanlara hak vermemek elde değil. . Günümüzde televizyon,gazete radyo gibi çeşitli kitle iletişim araçlarından bu tür haberlere rastlamaktayız . . Kaldı ki çevremizdeki  eş - dost,ahbap, akraba ve yakınlarımızın bizzat rüşvet verdiği veya rüşvet olayına tanık olduğu oluyor . . En yaygın örnekleri ise trafiklerde . .

Radara yakalanıp,hız sınırını aşıp,kuralları ihlal edip yiyeceği cezayı azaltmak düşüncesiyle rüşvet verme eğiliminde olan insanların yokluğu yadsınamaz . .




* Çözüm :  Denetimler sıklaştırılmalı, bu tür durumlarda rüşvet verenler hakkında polisler tarfından işlem, rüşvet alan veya almaya yeltenen polis hakkında suç duyurusunda bulunulmalı . .



2)Polisler arasında adam kayırmanın olması 

- Bu da sıkça rastlanan durumlardan bir tanesi . .

Emniyette hemşehri, devre, komşuluk gibi sıkı ilişkilerin bulunduğu ortamlarda ayrımcılık ve iltimaslara sıkça rastgelmekteyiz..Suçlu suçsuz, haklı haksız dinlenmeden kararlar verilip alınmakta . .



*Çözüm : Haklı olduğu halde haksız konuma düşürülen kişi ya da kişilerin şikayette bulunmaları, emniyetin kendi içerisindeki ayrımcılığı yok etmek için denetimlerini sıklaştırmaları ve olay rapor analizleri yapması gerekmektedir . .



3)Bir çoğunun mesleki yönden yerine getirmesi gereken sorumlulukları yerine getirmemesi- Özellikle devriye gezen polislerde gördüğümüz bu durum haklı olarak tepkiye neden olmakta . .

Günlük devriye görevi yapması gereken polislern hususi kişisel işleri ile ilgilenmeleri, isten çok keyfi  zaman öldürmeleri gözlenmektedir . . Kimisi kuaförlerde, internet cafelerde ya da kıraathanelerde gününü tamamlamaktadır . .



* Çözüm : Devriye araçla denetimin sıklaştırılması, sürekli kontrollerin gerçekleştirilmesi ve halkın duruma göz yummaması şikayette bulunması gerekmektedir . .



4)Devleti sömüren bir yapı oldukları

- Polislerin devleti sömüren ve çoğunun gereksiz olduğu yönünde bir takım görüş birliği görülmekte . .

Fakat bu görüş doğru değildir, polis içerideki sorunlara yönelik bir talebi karşılamaktadır . .İçeride yaşanan problemleri hiç bir kurum,kuruluş karşılamamaktadır . . Bu tür durumlara müdahalede bulunma,olası sorunlarda güvenliği sağlama hususunda Emniyet Teşkilatı önemli bir yere sahiptir . .

Günümüz Türkiye'sinde 1 polise 360 küsür vatandaş düşmektedir . .

Avrupa ülkelerinde bu durumu kıyasladığımızda oran düşmektedir . .

1 polise 200 civarlarında veya daha da az bir sayı denk gelmektedir . .

Avupa ülkelerinde insana verilen önem buradan gözlenmektedir. .


Sömürücü bir yapı olduklarını düşünen kesimin bu şekilde düşünmelerinin sebebi polisin kendileri üzerinde bıraktıkları kötü intibadır . .

*Çözüm : Teşkilatın ve devletin emniyet teşkilatını, polisi tanıtma ve sevdirmeye yönelik çalışmalar, reklam afiş, film, tv programları gibi faaliyetlerde bulunmaları gerekmektedir . .



5)Olaylara geç müdahalede bulundukları

- Polisin bir takım olaylara geç müdahalede bulunduklarını görmekte ve duymaktayız . .



*Çözüm :  Polislerin daha atik ve olası bir olaya hazır bulunmaları gerekmektedir . . Müdahale grupları şehir içinde sistemli bir dağılım göstermeli ve bilinçli polis sayısı arttırılmalıdır . .



6)Yeterli ve gerekli eğitimi almamış ve bilinçsiz oldukları

- Bazı polislerin yeterli ve gerekli eğitimi almadan polis oldukları ve bazı durumlarda olaylara bilinçsiz yaklaşıldığı görüşü oluşmakta . . Haklılık payları yok değil, polis büyük çaplı olaylarda yanlış ve bilinçsiz davranabiliyor, karşıdan gelen en ufak bir tepkide gereksiz veya büyük tepkiler gösteriliyor . .



*Çözüm : Polislerin belirli periyotlarla eğitime tabi tutulmaları ve bazı değerlenedirmelerden geçmesi gerekmektedir . .  Eğitime ağırlık verilmeli ve işin ciddiyeti kazandırılmalıdı . .



7)Günlük hayatta bulunduğu konum ve mevcut durumunu kullanarak tehdit ve baskı oluşturmaları

- Polislerin bir kısmının günlük hayatta konum ve mevkilerini kullanarak halk üzerinde baskı, tehdit ve üstünlük kurma şeklinde bir çabası olduğu yönünde bir düşünce söz konusu olmuş. Evet toplumda her kesimde, her meslek zümresinde ve tabakasında olduğu gibi polislikte de bazı memurların konum ve ünvanlarını kullandığı görülmektedir . .



*Çözüm : Polislerin bu tür konularda bilinçlendirilmesi ve mesleki ciddiyetin kazandırılması gerekmektedir. Kendilerini toplumdan üstün görme ya da pozisyonunu kullanarak haksız ve adaletsiz davranması önlenmeli.Halk bilinçli davranıp böyle durumlarda gerekli mercilerde hakkını aramalıdır . .

Görüldüğü üzere polise karşı duyulan olumsuz tavrın ve tepkilerin büyük bir kısmı polislerimizin eğitiminden,mesleki disiplin ve bilinç eksikliğinden kaynaklanmaktadır . .

Ayrıca görüş ayrılıkları nedeniyle de polise sert tavır takınanların oranı da oldukça yüksek . .

Bu sebeple polislerin görüşlerinden çok mesleki başarıları ön plana çıkmalıdır . .

Halka hakları anlatılmalı ve polisin tanıtımına yönelik faaliyetlerin arttırılması gerekmektedir . .
Bursevi Yönetici

Marmara Üniversitesi - İşletme bölümü sonrasında sigortacılık sektörüne adım attı. Sektörün önde gelen brokerlık şirketlerinden birinde uzman sigortacı. Öğrendiğini ve bildiğini paylaşmayı seviyor. Hay Aksi adına sevdiği, çalıştığı her alanda içerik üretiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

HayAksi Yorum Bölümüne Hoşgeldiniz . .

Yazılar hakkındaki yorum ve eleştirilerinizi buradan yapabilirsiniz . .

Yorum Yaparken;

Küfürlü, argo, seviyesiz, aşağılayıcı yorumlarda bulunmayınız . .

Aksi durumunda biliniz ki yorumunuz yayınlanmayacaktır . .