3.03.2012

Takı Tasarımı Bölümü (4+1 = 5 Yıllık)


T.C.

MARMARA ÜNİVERSİTESİ


TAKI TEKNOLOJİSİ VE TASARIMI YÜKSEKOKULU


TAKI TASARIMI BÖLÜMÜ

Türk Kuyumculuk Sektörü, 90’lı yılların başlarından itibaren sürekli gelişerek 2000’li yılların ortalarında dünyanın en önemli 3 ihracatçı ülkesinden biri konumuna gelmiştir. Takı Teknolojisi ve Tasarımı Yüksekokulu, sektörün ihtiyacı olan eğitilmiş elemanları yetiştirmek üzere 2009 yılında kurulmuştur.
5 yıllık olarak kurulan, Takı Tasarımı ve Değerli Taş Tasarımı olmak üzere 2 bölümün yer aldığı Yüksekokul’umuzda, ilk yıl İngilizce hazırlık olarak eğitim verilmektedir. Takı üretim teknikleri, değerli madenlerle ilgili Kimya ve Metalürji derslerinin de yer aldığı Yüksekokulumuzda, konu ile ilgili olarak Yöneticilik, Pazarlama, Uluslararası Ticaret ve Hukuk eğitimi de verilmektedir. Ayrıca kuyumculuk sektörünün ihtiyacı olan Taş Ekspertizi konularında hizmet veren uzmanlar da yetiştirilmektedir.
Marmara Üniversitesi, Takı Tasarımı Bölümü’ne YGS-5 ile öğrenci alınmaktadır. Öğrencilerimiz ilk sömestrde Temel Sanat eğitimi ağırlıklı eğitim alarak alt yapıyı oluştururlar. Kuyumculuk Sektöründe Mücevher Tasarımı Değerli Madenlerin ve Taşların İşlenmesinde ve Tasarımında söz sahibi kişiler olarak yetiştirilmekte Tasarımın yanı sıra uygulamalı eğitiminde verilmesi, öğrencilerin Teknolojiyi, özellikle seri üretimde kullanmaları Sektör için çok önemlidir. Bunun yanı sıra öğrencilere Pazarlama dersleri ile birlikte İthalat ve ihracatla ilgili bilgilerle donatılarak yapılacak tasarımların doğru ve kullanılabilir olmasına dikkat edilmektedir
Kuyumculuk Sektöründe özellikle Takı (Mücevher Tasarımı konusunda eleman açığının çok olması nedeniyle, yüksek standartlarda verdiğimiz tasarım eğitimi sayesinde mezunlarımız oldukça hızlı iş bulabilmekte, öğrenmiş oldukları bilgileri Sektörde hayata geçirebilmektedirler.


Takı Tasarımı Nedir?


Orta Çağ’dan beri çeşitli medeniyetlerde var olan zengin Türk mozaiğini işleyerek biçimlendirmek ve günümüz tasarım ve moda anlayışlarına göre şekillendirerek dünyaya yayılmasını sağlamaya çalışmak önde gelen bakış açımızdır. Bunun yanı sıra günün beğenilerine göre de tasarımlar yaparak kuyumculukta “marka ülke” olmamızı sağlayacak elemanlar yetiştirmek de temel hedeflerimizdendir. Tasarlarken üretimini de bilen, üretirken pazarlamasını da planlayabilen ve işi yönetebilen öğrenciler yetiştirirken, kuracağımız uluslararası ilişkilerle dünyadaki benzer tüm okullarla işbirliği içinde olarak öğrenci, öğretim elemanı ve tasarımcı değişimlerini gerçekleştirmek ve öğrencilerimize geniş bir görüşlülük kazandırmak, Takı Tasarımının en önemli nedenleridir.
Mücevher tasarımı yapabilmek için, değerli madenleri ve taşların yapısal özelliklerinin bilinmesi, tasarıma göre taş kesimi, madeni tasarımın özelliğine göre alaşım ve karışımların bilinmesi, madeni işleyebilmek için tekniklerin bilinmesi, tasarımın oluşturulabilmesi  için, sanat eğitimini almış olması ve tasarımda çok önemli olan uygulanabilir ve satılabilir tasarımların yapılması, bunun yanı sıra teknolojiyi kullanarak az malzeme ile estetiği olan ürünler yapabilmektir.
Mücevher tasarımcısı olmak isteyenlerin Güzel Sanatlar alanında başarılı olmaları, alet ve makinelere ilgi duymaları, aynı zamanda el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, farklı düşünebilen ve şekil ilişkilerini algılayabilen özelliklere sahip, görme ve işitme organları sağlam kimseler olmaları gerekir.
Mücevher tasarımcısının, kazandırdığı beceriler arasında düşündüğünü kağıda dökebilme, madeni işleyebilme, yapacağı mücevhere uygun taşı kesebilme, farklı düşünme yeteneği, araştırma ve öğrenme becerisi, profesyonel davranışı ve meslek etiğini sayabiliriz.



Takı Tasarımı Sektörsel Çalışma Alanları
Kuyumculuk Sektöründe, seri üretim yapan fabrikalarda,  Tasarım ünitesinde, yönetim Atölyelerde görev alabildikleri gibi  kendi adlarına da özel işyeri açabilirler.
Ülkemizde kuyumculuk sektörüne verilen öneme bağlı olarak bu mesleğe olan gereksinim giderek artacaktır. Türk markası olmak, iyi yetişmiş mücevher tasarımcıların yaygınlaştırılmasına paralel olarak çalışma alanları da giderek genişlemektedir.


Takı Tasarımı Mezunu Ne İş Yapar?
• Günün beğenilerine göre tasarımlar yapar
• Kuyumculukta “marka ülke” olmamızı katkıda bulunur
• Kuyum sektöründe kullanılan makineleri tanır ve bilir
• Mücevher yapımını bilir
• Dünyada hangi ülkelere ne tür tasarımların satılacağını bilir
• Bilgisayarda üç boyutlu çizimler yapar
• Makineleri Kullanır
• Teknolojiyi ve yenilikleri takip eder
• Değerli madenleri tanır, nasıl işleneceğini bilir
• Değerli Taşları tanır, taş kesim işlemlerini bilir   
• Değerli taşların özelliklerini bilir
• Bitmiş ürünlerin kalite kontrollerini yapar


Takı Tasarımı Bölümü Başlıca Meslek Dersleri

• Temel Sanat Eğitimi
• Takı Tasarımı
• Bilgisayar Destekli Tasarım
• Mineraloji
• Temel Kuyumculuk
• Mum Model
• Temel Taş Tasarımı
• Uygulamalı Obje Tasarımı
• Mücevher Tasarımı
• Çağdaş Kuyumculuk Teknikleri
• Takı Üretim Teknikleri Gemolojik Arazi
Uygulamaları
• Kıymetli Maden ve Mücevher Pazarlama
Teknikleri
• Koleksiyon Hazırlama
Meslekte ilerleme:
• Akademik kariyer imkânı (Yüksek Lisans ve
Doktora)

Bunlara ek olarak; Matemarik, Kimya, Genel Jeoloji, Mesleki İngilizce, Türk Dili ve İnkılap Tarihi gibi derslerde müfredatta yer almaktadır.


Müdür (Vekaleten):
Prof.Dr. Ahmet Korhan BİNARK, akorhan@marmara.edu.tr

Müdür Yardımcıları :
Yrd.Doç.Dr. Timur SOYSAL, timursoysal@marmara.edu.tr

Yrd.Doç.Dr. Gülhan Acar, gulacar@marmara.edu.tr

Takı Tasarımı Bölüm Başkanı:
Yrd.Doç.Dr.Leyla ULUSMAN, ulusman@marmara.edu.tr


İletişim


T.E.F. Binası A Blok No:110
Göztepe Kampüsü, 34722 / Kadıköy - İstanbul / TÜRKİYE
Telefon : +90 (216) 336 57 70 / 666
web: http://ttyo.marmara.edu.tr
e-posta: takitasarim@marmara.edu.tr




Bölüm hakkında tüm merak ettiğiniz soruları sayfanın alt kısmında bulunan yorum kutusundan veya e-mail üzerinden iletebilirsiniz.

Takı Teknolojisi ve Tasarımı Kulüp Başkanı

Muhammet ORAL


Bursevi Yönetici

Marmara Üniversitesi - İşletme bölümü sonrasında sigortacılık sektörüne adım attı. Sektörün önde gelen brokerlık şirketlerinden birinde uzman sigortacı. Öğrendiğini ve bildiğini paylaşmayı seviyor. Hay Aksi adına sevdiği, çalıştığı her alanda içerik üretiyor.

9 yorum:

  1. merhaba farklı bölüm mezunları takı tasarımı alanında yüksek lisans yapabiliyormu??? cevap verirseniz çok sevinirim

    YanıtlaSil
  2. Bu meslek icin cizim yeteneginin cok iyi olmasi mi gerekir?

    YanıtlaSil
  3. @hayri arul

    Merhaba Hayri.
    Evet, farklı bölümlerden mezun birisi Takı Tasarımı alanında yüksek lisans yapabilir.

    YanıtlaSil
  4. @Adsız

    Çizim kabiliyetinizin iyi olması sizin yararınıza olacaktır.

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar.Ben düz lise mezunuyum.sınavsız geçiş hakkım var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Takı Tasarımı bölümüne sınavsız geçiş sağlanamamakatdır.
      Meslek liselerinde MYO'na geçiş yapabilirsiniz.

      Sil
  6. Merhaba benim kardeşim lisede takı tasarımda idi şuanda mersinde 2. Yılı bitti 3 ve 4 u yaşadığı yerde yani istanbulda okumak istiyor. Bu okula geçiş sağlayabiliyormuşuz???

    YanıtlaSil
  7. Ben şu an lise 4'e geçiş yapıcam ve tm ciyim . Bu bölümü tercih etmek istiyorum . Ama tereddütlerim var . Şunlar ; kız olarak bu mesleği yapabilir miyim , işsiz kalma ihtimalim var mı, en az ne kadar maaş alırım, bu bölüm 4 yıllık mı?

    YanıtlaSil
  8. BEN BU BÖLÜME GELMEK İSTİYORUM BU BÖLÜM HAKKINDA BİLGİ ALABİLİRMİYİM

    YanıtlaSil

HayAksi Yorum Bölümüne Hoşgeldiniz . .

Yazılar hakkındaki yorum ve eleştirilerinizi buradan yapabilirsiniz . .

Yorum Yaparken;

Küfürlü, argo, seviyesiz, aşağılayıcı yorumlarda bulunmayınız . .

Aksi durumunda biliniz ki yorumunuz yayınlanmayacaktır . .