8.03.2016

Ziraat Sigorta Gercegi




Son günlerde Ziraat Sigorta'nın piyasanın 200 lira altında daha uygun rakam verdiği haberleri yayılmaya başladı.

Ziraat Bankası'nın bünyesinde sigortacılık faaliyetleri gösteren bir sigorta kurumu bulunurken, Ziraat Sigorta yetkililerinin de yapmış olduğu açıklamalar doğrultusunda çıkan net ücretin "bölge, araç modeli, motor hacmi, kişinin hasarsızlık geçmişi" gibi çeşitli sebeplerden dolayı değişkenlik gösterdiğini ve piyasanın altında rakam sunma gibi bir amaçları bulunmadığına işaret etmektedirler. 

Öncelikle sigorta şirketlerinin riske yatırım yaptığını, primlerini de bu doğrultuda belirlediklerinin altını çizen sigorta firmaları sektörel anlamdaki değişikliğin tekel olma amacıyla yapılmasının anlamsız olacağına dikkat çekmektedir.

Halkımızın mevcut primlerden canı o kadar çok yanmış ki duyduğu en ufak şeye inanıp bunun doğruluğuna kendini ikna ediyor. 

Ortada bir gerçek var olduğunu dile getiren yetkililer, 20 tane sigorta şirketi  bir araç için 1000 ile 1500 bandında rakam verirken Ziraat Sigorta ya da PTT Sigorta adı altında ben kim ne veriyorsa piyasanın 200 lira altında rakam verebilirim diyebilir mi?

Mümkün mü? Böyle bir oluşum riske yatırım yapıyor denilebilir mi?
Koca bir hayır.
İşin gerçeği birisi kuyuya taş atıyor, milyonlar da arkasından atlıyor.

Sigortacılık bir havuz oluşumudur. Birçok sigorta şirketi portföylerinde bulunan araçların kazaya karışma oranları, skorlamaları, kar ve zarar analizleri doğrultusunda kişilerin hasar geçmişini baz alınarak rakam skalasını oluşturmaktadır. Bir sigorta şirketi bir araç modelinde veya serisinde zarar etmiyorsa primlerini arttırma amacından uzaktır. Bir araç grubunun şirkete maliyeti yüksekse primleri de o doğrultu da artış göstermektedir.

Hal böyle olunca şirket içi skorlamalar sonrasında X aracı için en yüksek rakamı sunan Y sigorta şirketi, Y aracı için belki de en uygun rakamı sunan sigorta şirketi olabiliyor.

Ziraat Sigorta'da yaşanan durum da bunun gerçekleşmiş halidir.  Örneklerle;


Aynı araç için muhtelif sigorta şirketlerinin vermiş oldukları rakamlar;

Axa Trafik Sigortası Fiyatı : 1198

Sompo Japan Trafik Sigortası Fiyatı : 1215
Anadolu Sigorta Trafik Sigortası Fiyatı: 1449
Doğa Sigorta Trafik Sigortası Fiyatı : 7029
Allianz Sigorta Trafik Sigortası Fiyatı : 1436
Neova Sigorta Trafik Sigortası Fiyatı: 2630
Eureko Sigorta Trafik Sigortası Fiyatı : 1735
Mapfre Sigorta Trafik Sigortası Fiyatı : 1650
Ak Sigorta Trafik Sigortası Fiyatı 1688
Ziraat Sigorta Trafik Sigortası Fiyatı:  2377



Ziraat Sigorta sistemlerinden yapılan çalışma sonrasında aynı araç için çıkan rakam solda gördüğünüz ekranda da net bir şekilde gözlenmektedir. 

Sol üstte yer alan rakamlarla Ziraat Sigorta arasındaki rakamlar arasındaki değişiklikler araçların il,plaka, araç modeli, motor hacmi gibi çeşitli sebeplerden dolayı şirketten şirkete farklılık göstermektedir.

Gözlemlendiği üzere Ziraat Bankası’nın zorunlu trafik sigortasını sabit fiyatlara yaptığına dair çıkan haberler gerçeği yansıtmamaktadır.
Bursevi Yönetici

Marmara Üniversitesi - İşletme bölümü sonrasında sigortacılık sektörüne adım attı. Sektörün önde gelen brokerlık şirketlerinden birinde uzman sigortacı. Öğrendiğini ve bildiğini paylaşmayı seviyor. Hay Aksi adına sevdiği, çalıştığı her alanda içerik üretiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

HayAksi Yorum Bölümüne Hoşgeldiniz . .

Yazılar hakkındaki yorum ve eleştirilerinizi buradan yapabilirsiniz . .

Yorum Yaparken;

Küfürlü, argo, seviyesiz, aşağılayıcı yorumlarda bulunmayınız . .

Aksi durumunda biliniz ki yorumunuz yayınlanmayacaktır . .